Wódki gatunkowe
Wódki gatunkowe otrzymuje się, podobnie jak wódki zwykłe, przez mieszanie i filtrowanie spirytusu z wodą; wódki gatunkowe różnią się od zwykłych tym, że zawierają domieszki nadające im różne smaki i zapachy oraz barwy. Wódki gatunkowe klasyfikuje się zależnie od pochodzenia spirytusu użytego do ich wyrobu oraz zawartości cukru.
Spirytus wyrabiać można, jak wiadomo, nie tylko z ziemniaków, lecz także ze zbóż, owoców itd., jakość zaś jego może być różna zależnie od ilości domieszek.
W zależności od zawartości cukru wódki gatunkowe dzieli się na wódki wytrawne, zawierające poniżej 5% cukru, wódki pól-słodkie i słodkie zawierające 5 do 30% cukru, gorzkie likiery, likiery ziołowo-korzenne zawierające ponad 25% cukru oraz likiery i kremy (z wyjątkiem likierów gorzkich) zawierające ponad 30% cukru.
Poza tym do wyrobu wódek używa się olejków i esencji aromatycznych naturalnych i sztucznych oraz barwników. Olejków i esencji sztucznych wolno używać tylko dla wzmożenia smaku i zapachu już posiadanego przez dany gatunek wódki.