A A A

Tłuszcze roślinne nieschnące

Najważniejszymi tłuszczami roślinnymi nieschnącymi są: olej kokosowy, palmowy i arachidowy. Olej kokosowy otrzymywany jest z tzw. kopry — suszonego miąższu orzechów kokosowych, owocu palmy kokosowej, rosnącej w klimacie gorącym. Przerób kopry odbywa się metodą tłoczeniową lub tłoczeniowo-ekstrakcyjną. Olej kokosowy krzepnie w temperaturze 14—25°iC. Olej koko­sowy jest bardzo cennym tłuszczem nadającym siej doskonale do celów technicznych jak i spożywczych. Używany do wyrobu mydła doskonale zastępuje znacznie droż­szy łój. Olej kokosowy rafinowany jest jednym z podstawowych skład­ników margaryny i tłuszczu jadalnego — ceresu. Olej arachidowy otrzymuje się z orzeszków ziemnych importo­wanych do Polski przeważnie z Chin i Indii. Orzeszki prasowani lub ekstrahowane po wstępnym tłoczeniu dają olej ciekły, który po przerafinowaniu jest doskonałym olejem jadalnym, stosowanym zarówno w stanie ciekłym, jak i utwardzonym do produkcji mar­garyny. Olej arachidowy w stanie utwardzonym odpowiednio rafi­nowany stanowi doskonały tłuszcz jadalny, mający duże zasto­sowanie w przemyśle cukierniczym.