A A A

Skład i klasyfikacja

Kawa jest nie tylko używką zawierającą 0,6 do 2% alkaloidu zwanego kofeiną, lecz posiada około 13% substancji białkowych około 12% tłuszczu, do 9% cukru i 26% błonnika. Zawiera także olejki eteryczne, garbniki. W zależności od pochodzenia kawę dzieli się na gatunki naj- lepsze (kawa arabska i kolumbijska), bardzo dobre (gwatemalska) i nieco gorsze (brazylijska i jamajska). i Ziarna różnych gatunków różnią się między sobą ciężarem, wielkością i barwą, a w naparze poza tą ostatnią, także zapachem i smakiem. W sprzedaży znajdują się zwykle mieszanki gatun­ków różnej jakości, przy czym mie«anki cenniejsze mają około 75% ziaren lepszych odmian. Kawę miele się i zaparza, często z dodatkiem cykorii lub tzw. cykorii figowej; dodatków tych nie może jednak być więcej liż Kawę pije się z dodatkiem cukru, mleka lub śmietanki która łagodzi jej smak.