A A A

Oliwa

Oliwa jadalna, czyli olej oliwkowy jest produktem otrzymywa­nym z owoców drzewa oliwkowego rosnącego w południowej Europie, zwanych oliwkami. Zawartość oliwy w miąższu owocu wynosi około 50%, w nasionach natomiast około 12%. Najlepsze gatunki oliwy otrzymuje się przez lekkie prasowanie oliwek na zimno — oliwa pierwszego rzutu. Przez silniejsze pra­sowanie pozostałej masy otrzymuje się tzw. oliwę jadalną — sto­łową. Przez dalsze jeszcze prasowanie masy oliwkowej otrzymuje się coraz to gorsze gatunki oliwy, aż wreszcie przez prasowanie na gorąco lub ekstrakcję za pomocą benzyny otrzymuje się oliwę techniczną. Oliwę z pestek wytłacza się po ich uprzednim zmie­leniu w specjalnych młynach.

 

Oliwa z Krety

Oliwa z oliwek sprzedaż internetowa

Oliwa z oliwek extra virgine

Grecka oliwa z oliwek sklep internetowy