DOBÓR ŚRODKÓW DO CZYSZCZENIA METALI
Żadne z naczyń metalowych nie są całkowicie odporne na działanie kwasów i zasad; ulegają one w różnym stopniu działaniu tych związków chemicznych. Działanie zasad na naczynia metalowe używane w przemyśle gastronomicznym jest krótkotrwałe i występuje przeważnie przy myciu ich bielidłem, szarym mydłem lub popiołem drzewnym. Kwasy, które wchodzą w skład pokarmów są bardzo słabe, niemniej trzeba unikać przechowywania pokarmów, zwłaszcza kwaśnych, przez dłuższy czas w naczyniach metalowych, ze względu na możliwość wytwarzania się szkodliwych związków chemicznych, obniżania wartości witaminowej przetrzymywanych potraw oraz możliwości rdzewienia naczynia.
Przy dobieraniu środków do czyszczenia metali należy kierować się zasadą, aby stosować takie środki, które rozpuszczają związki chemiczne powstałe na powierzchni metalu pod wpływem działania powietrza lub pod wpływem działania pokarmów. Amoniak rozpuszcza związki miedzi, np. tlenek miedzi, wodorotlenek miedzi, nie reaguje natomiast z samą miedzią i dlatego amoniakiem można czyścić naczynia z miedzi i wszystkich stopów, w których skład wchodzi miedź, tj. z mosiądzu, brązu, tombaku, alpaki, srebra i białego metalu. Po rozpuszczeniu cieniutkiej górnej warstwy związku metalu z tlenem, należy ją mechanicznie usunąć przy pomocy proszku. Dlatego też do czyszczenia naczyć z miedzi i jej stopów używa się mieszaniny rozcieńczonego amoniaku z kredą. Przedmioty aluminiowe należy czyścić słabymi kwasami np. octem lub skórkami pomidorów, jabłek, rabarbaru itp. Tę samą rolę mechanicznego usuwania rozpuszczonej warstwy tlenku metalu, jaką przy czyszczeniu amoniakiem odgrywa kreda, tu meże odegrać glina, z którą mieszamy ocet.
Przy czyszczeniu metali środkami działającymi mechanicznie, tj. różnymi proszkami, należy uważać, aby nie były one zbyt twarde i gruboziarniste i nie rysowały metalu. Do czyszczenia przedmiotu powleczonego warstwą metalu ochronnego, np. przedmiotów z blachy białej — nie należy używać żadnych proszków, aby nie zetrzeć cienkiej warstewki odpornego na korozję metalu ochronnego.
Do niewielkiej ilości środka służącego do czyszczenia naczyń np. amoniaku z kredą, gliny z octem dodać wody destylowanej. Zlać roztwór do zlewki i za pomocą papierka lakmusowego niebieskiego zbadać czy odczyn jest kwaśny (zmiana barwy na kolor czerwony papierka wskazuje że jest kwaśny). Gdy papierek niebieski nie zmienił się, pozostał bez zmiany, należy zbadać papierkiem lakmusowym czerwonym. Gdy barwa uległa zmianie na niebieski kolor dowodzi to, że odczyn środka do czyszczenia jest zasadowy. O ile barwa papierka niebieskiego i czerwonego nie ulegały zmianie wówczas mielibyśmy do czynienia z roztworem obojętnym (np. czysta woda, roztwór soli kuchennej itp).