A A A

UŻYWKI

Używkami nazywamy produkty spożywcze, które na ogół nie mają właściwości odżywczych lub też posiadają je w niewielkim stopniu a konsumowane są ze względu na swój smak, zapach lub działanie na system nerwowy. Używki można' podzielić na następujące grupy: 1 produkty zawierające alkaloidy, to jest substancje chemiczne działające przeważnie pobudzająco na system nerwowy i przez to usuwają lub zmniejszają uczucie zmęczenia, wzma­gają pracę serca itd. Do tej grupy należy herbata i kawa; produkty zawierające alkohol — tzw. napoje spirytusowe, np. wina gronowe i owocowe, piwo itp.; produkty orzeźwiające nie zawierające alkoholu — napoje bezalkoholowe, do których zaliczyć należy wody mineralne i napoje owocowe; produkty nadające, ostry smak potrawom — przyprawy roślinne „korzenne" (wanilia, cynamon, pieprz, imbir itd.), oraz proste związki chemiczne np. sól kuchenna i kwasy.