A A A

Trany

Trany są to tłuszcze płynne, wytapiane z tkanek tłuszczowych niektórych ryb np. dorszy oraz fok i wielorybów. Woń ich jest przykra, barwa od żółtej do brązowej. Wprowadzenie metody utwardzania (uwodorniania) tłuszczów ciekłych spowodowało wielki przewrót w dziedzinie zastosowania tranów. Mianowicie przekonano się, że tran utwardzony rafino­wany całkowicie i bezpowrotnie traci właściwą mu przykrą woń i smak, co przyczyniło się do tego, że przemysł margarynowy jak również i mydlarski stały się odbiorcami tranu utwardzonego jako pierwszorzędnego, a przy tym taniego surowca. Zapotrzebowanie więc na trany wzrosło w olbrzymim stopniu w porównaniu z okre­sem przed wprowadzeniem metody utwardzania tranów. Tran leczniczy produkowany jest ze świeżej wątroby dorsza. Jest to ciecz gęsta, barwy słomkowożóltej, posiadająca znaczenie odżywcze jako tłuszcz i lecznicze z uwagi na zawartość jodu (ok. 0,03%) i witaminę D.