TŁUSZCZE ZWIERZĘCE I ROŚLINNE
Estrami nazywamy substancje organiczne, których cząsteczki
są złożone z rodnika węglowodorowego związanego z resztą kwa-
sową. Np. działając alkoholem etylowym na kwas octowy otrzy-
mujemy w wyniku ester: |
CH:t • CHo • OH
+
OH
CH3-Cv
O
l
v
HoO woda
+
CH3 • CH-»
>o
CH3-C = 0 ester etylooctowy (przyjemny zapach).
Działanie alkoholi na kwasy prowadzi do wytworzenia się produktów, których większość ma duże praktyczne znaczenie między innymi ze względu na przyjemną woń. Ester etylooctowy o którym była mowa ma przyjemny orzeźwiający zapach.
Z alkoholi fuzlowych, których wstrętny odór wywołuje duszący kaszel, przez działanie kwasem octowym otrzymuje się estry tzw. sztuczne esencje owocowe o miłym aromacie np. esencję gruszkową. Z tych alkoholi i innego kwasu otrzymuje się inne estry zapachowe.