Tłuszcze roślinne (oleje)
Tłuszcz roślinny po wytłoczeniu lub ekstrakcji benzyną nosi nazwę oleju surowego. Zawiera on zwykle pewne ilości zanieczyszczeń, a niekiedy także produktów rozkładu tłuszczu. Sustancje te pogarszają wygląd, smak, zapach, a także trwałość tłuszczu, a więc przed przeznaczeniem ich do spożycia oraz do niektórych zastosowań technicznych pozbawia się je niepożądanych składników przez tzw. rafinację.
Proces rafinacji przeprowadzany jest następująco. Po przepompowaniu oleju surowego ze zbiornika magazynowego do aparatu zwanego neutralizatorem — na olej działa się ługiem sodowym w celu zmydlenia w nim wolnych kwasów tłuszczowych. Wynikiem reakcji chemicznej, jaka zachodzi między tłuszczowymi kwasami z oleju a ługiem sodowym, jest wytworzenie się mydeł sodowych tzw. „sopsztoków".
Mydła te osiadają na dnie aparatu, skąd zostają usunięte, a olej przemywa się gorącą wodą lub solanką dla uwolnienia go z resz-..tek mydła i ługu. Następnie olej zostaje poddany wybieleniu i od-wonieniu (w czasie którego traci substancje zapachowe). Po takim procesie olej kierowany jest do chłodni, skąd spływa już do zbiorników jako gotowy produkt.