Surowce do wyrobu piwa
Piwo wyrabia się ze słodu, wody oraz chmielu. Piana powstaje dzięki zawartości dwutlenku węgla, którego powinno być do 0,3%. Obecność cukru, substancji białkowych i soli mineralnych w piwie sprawia, że posiada ono pewne właściwości odżywcze.
Słód otrzymuje się z jęczmienia, który w odpowiednio wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach zaczyna kiełkować. W czasie kiełkowania zawarta w ziarnach skrobia (krochmal) ulega częściowemu scukrzeniu. Proces kiełkowania zostaje przerwany przez wysuszenie i pozbawienie ziarna kiełka (kiełek zawiera duże ilości białka i ujemnie wpływa na jakość produkowanego piwa) następnie zmielenie.
Oprócz słodu decydujący wpływ na jakość piwa ma woda, gdyż mniejsza lub większa zawartość soli alkalicznych sprzyja fermentacji lub ją utrudnia.
Wiele gatunków piwa (np. grodziskie) zawdzięcza swą jakość tylko specyficznemu składowi wody.
• Chmielu używa się do produkcji piwa w celu nadania mu zapachu, gorzkiego smaku oraz trwałości.