A A A

Rodzaje i jakość herbaty oraz sposób jej badania

Na jakość herbaty wpływa nie tylko sposób produkcji, lecz i pochodzenie. Dlatego też nazwa handlowa herbaty wyraża gatu­nek i kraj z którego pochodzi, np. herbata gruzińska, chińska, indyjska itd. W Polsce najbardziej rozpowszechniona jest herbata czarna sprowadzana z ZSSR (gruzińska), Indii, Chin i Cejlonu. Określić jakość herbaty można badając zarówno herbatę suchą, jak i zaparzoną. Herbata sucha jest tym wyższego gatunku, im listki są bardziej jednolite, drobne, równo zwinięte, brak jest w niej pyłu i odłamków gałązek oraz jaśniejszych, niedofermen-towanych listków. Ćwiczenie Dla oceny zaparzonej herbaty należy 2,82 g suchej herbaty wsypać do porcelanowej filiżanki i zalać 125 ml wrzącej wody. Po pięciu minutach określa się barwę naparu, jego przezroczystość, smak oraz zapach. Po zlaniu płynu bada się stopień rozgotowania liści oraz ilość powtórnych zaparzeń, dających płyn o wymaga­nych właściwościach. Herbatę spożywa się przeważnie z różnymi dodatkami zmienia­jącymi jej smak. Najczęściej używany jest cukier, a także mleko i śmietanka, które przez działanie na garbniki usuwają cierpkość herbaty.