przechowy wanię mleka
Mleko należy przechowywać w pomieszczeniach suchych, widnych, zabezpieczonych przed działaniem promieni słonecznych, przewiewnych, utrzymanych w należytej czystości, o temperaturze poniżej 10°C. Mleko przeznaczone do sprzedaży lub dalszej przeróbki należy chronić przed wszelkimi zanieczyszczeniami.
W sprzedaży detalicznej coraz częściej używane są specjalne butelki szklane, które do transportu umieszczane są w skrzyniach (drewnianych lub blaszanych), z odpowiednimi przegródkami. Skrzynie te nazywane są popularnie transporterkami.
Proszek mleczny najczęściej pakowany jest do puszek metalowych 400 g, a następnie do skrzyń drewnianych. Może być również przewożony w workach jutowych lub papierowych z tym, że worki papierowe, jako bardziej szczelne, są praktyczniejsze.
Wszystkie naczynia służące do przechowywania mleka muszą być z materiału niezmieniającego jego własności (ocynowane lub emaliowane) i powinny być utrzymane w jak największej czystości.