OCENA WYROBÓW METALOWYCH
Jakość metalowych gastronomicznych narzędzi pracy zależy od surowca z jakiego są wykonane oraz od ich kształtu. Jak już mówiliśmy, wyroby metalowe używane w przemyśle gastronomicznym produkowane są z żeliwa, stali i aluminium oraz stopów, mosiądzu, nowego srebra i białego metalu.
Metale te używane są na narzędzia, ponieważ nie tworzą związków trujących i w niewielkim stopniu powodują obniżanie wartości odżywczych potraw oraz stosunkowo nie łatwo ulegają korozji; są dobrymi przewodnikami ciepła i nie są zbyt topliwe i miękkie. Wszelkie inne metale oprócz metali szlachetnych (które nie mogą wchodzić w rachubę ze względu na rzadkie występowanie w przyrodzie i ich cenę), nie spełniają w dostateczny sposób tych warunków.
Od narzędzi gastronomicznych wymaga się, aby były odpowiedniego kształtu. I tak np. powierzchnia stygnięcia (boki) garnków musi być tak ustalona, aby nie była większa od powierzchni ogrzewania (dno), gdyż wtedy garnek jest ogrzewany powoli i zużywana jest duża ilość energii cieplnej. Garnki muszą mieć odpowiednie ucha, umieszczone w odpowiednim miejscu, aby równcm ernie obc.ążaly ręce przenoszące garnek. Ucha i uchwyty muszą być odpowiedniej wielkości, aby nie przeszkadzały przy ustawieniu na płycie kuchennej. Wszelkie uchwyty naczyń muszą być wykonane lub zabezpieczone takim materiałem, który będąc złym przewodnikiem ciepła, jednocześnie jest niepalny.
Kształt naczyń i narzędzi musi być taki, aby móc je łatwo czy-śc.ć. Różne wgłębienia, ozdoby, zagięcia, rowki są niepotrzebne i tylko utrudniają pracę osobie zmywającej naczynia.
Naczynia i narzędzia emaliowane muszą mieć emalię gładką, bez zalewów i odprysków, które mcgą stać się przyczyną korozji i niszczenia naczynia, jak również przyczyną zatruwania i niszczenia przygotowywanych w nich pokarmów.