A A A

KAWA

Występowanie i produkcja Kawa jest nasieniem krzewu lub drzewa kawowego. Rośliny te uprawia się na plantacjach przede wszystkim w Brazylii, a tak­że w położonych niedaleko równika innych krajach Ameryki Po­łudniowej i Środkowej, w Afryce oraz Azji południowo-wschod­niej. Zbiór kawy podobnie jak i herbaty dokonywany jest ręcz­nie. Plantatorzy kawy w wypadku dużego urodzaju często niszczą część kawy przez spalanie jej w lokomotywach, topienie w morzu itp. w celu utrzymania wyższej ceny i zapewnienia sobie maksy­malnego zysku. Ziarna kawy są różnych odcieni — od lekko fioletowych do brunatno-zielonych — zależnie od odmiany gleby, na której ros­ną drzewa kawowe. Wskutek „upalenia", to jest prażenia w spe­cjalnych naczyniach w temperaturze 200—250°C ziarna kawy na­bierają zapachu, zawarty w nich cukier karmelizuje się, nadając im brunatny kolor, a wytwarzające się w nich gazy rozdymaja je powiększając o 30 do 40% ich objętości.