KAWA
Występowanie i produkcja
Kawa jest nasieniem krzewu lub drzewa kawowego. Rośliny te uprawia się na plantacjach przede wszystkim w Brazylii, a także w położonych niedaleko równika innych krajach Ameryki Południowej i Środkowej, w Afryce oraz Azji południowo-wschodniej. Zbiór kawy podobnie jak i herbaty dokonywany jest ręcznie.
Plantatorzy kawy w wypadku dużego urodzaju często niszczą część kawy przez spalanie jej w lokomotywach, topienie w morzu itp. w celu utrzymania wyższej ceny i zapewnienia sobie maksymalnego zysku.
Ziarna kawy są różnych odcieni — od lekko fioletowych do brunatno-zielonych — zależnie od odmiany gleby, na której rosną drzewa kawowe. Wskutek „upalenia", to jest prażenia w specjalnych naczyniach w temperaturze 200—250°C ziarna kawy nabierają zapachu, zawarty w nich cukier karmelizuje się, nadając im brunatny kolor, a wytwarzające się w nich gazy rozdymaja je powiększając o 30 do 40% ich objętości.