HERBATA
Występowanie i produkcja Herbata są to pączki i listki krzewu herbacianego poddane specjalnym procesom mającym na celu podniesienie ich smaku i zapachu. Pod uprawę herbaty zajęte są duże obszary w Chinach, Indiach północnych (Assam), Japonii i na Cejlonie. Uprawia się ją także na coraz szerszą skalę w ZSRR. Założone w sowchozach i kołchozach plantacje, leżące głównie na północnych zboczach Kaukazu, nad Morzem Czarnym i w południowym Azerbejdżanie, dają rocznie do 6 a nawet 11 tys. kg herbaty z hektara, i Trzy razy w ciągu roku obrywa się z krzewów herbacianych młode pędy z trzema listkami i pączkiem przy czym najcenniejszy jest pierwszy zbiór, gdyż daje herbatę najbardziej aromatyczną. Przy tej pracy w krajach kolonialnych zatrudnia się wielką liczbę niewykwalifikowanych robotników, rekrutujących się spośród krajowców bardzo nędznie wynagradzanych. Z zerwanych listków zależnie od sposobu obróbki otrzymuje się herbatę czarną albo zieloną. Aby uzyskać herbatę czarną, zwija się ją po zwiędnięciu i poddaje fermentacji. Wskutek fermentacji składniki herbaty podlegają zmianom, dzięki którym podnosi się jej zapach i smak, a żdźbełka nabierają ciemnobrunatnej barwy. Po zakończeniu fermentacji herbatę suszy się, sortuje, przesiewając przez różnej gęstości sita. Listki, które przeszły przez jedno sito stanowią jeden gatunek fabryczny herbaty, przy czym cenniejsze są gatunki najdrobniejsze. Przez mieszanie w różnym stosunku lepszych i gorszych gatunków fabrycznych otrzymuje się gatunki handlowe. Przy produkcji zielonej herbaty listki nie przechodzą przez proces fermentacji, lecz przeciwnie, zapobiega się jej przez poddanie ich działaniu gorącej pary; następnie herbatę zwija się i suszy. Napar herbaty zielonej posiada zielonkawożółtą barwę, gorzko-cierpki smak i odznacza się silnym pobudzającym działaniem na system nerwowy.
dobre herbaty:
Herbata pu-erh cena
Herbata ziołowa sklep
herbata yogi tea
Czerwona herbata rooibos
Oolong herbata
Herbata ulung