Handel wewnętrzny i eksport mięsa
Organizacja obrotu zwierzętami rzeźnymi jest powierzona Centralnemu Zarządowi Obrotu Zwierzętami Rzeźnymi (CZOZR) podległemu Ministerstwu Skupu. Przyjmuje on żywiec zakupiony przez terenowe spółdzielnie gminne „Samopomoc Chłopska". Żywiec zakupiony przez punkty skupu rozprowadzany jest przez CZOZR po całej Polsce do wszystkich dzielnic kraju, a zwłaszcza do okręgów miejskich deficytowych pod względem hodowli zwierząt rzeźnych.
Podstawową formą skupu zwierząt rzeźnych są obowiązkowe dostawy wprowadzone uchwałą Rządu z dnia 15.11.1952 r. uzupełnioną uchwałą z dnia 3.1.1953 r. Uchwały te przewidują rozmiar obowiązkowych dostaw zwierząt rzeźnych przez gospodarstwa indywidualne, spółdzielnie produkcyjne, PGR itp.
Uchwały te zabezpieczają regularne zaopatrzenie ludności pracującej całego kraju w mięso i produkty mięsne, przyczyniając się do wzrostu hodowli zwierząt i racjonalnego wykorzystania wszelkiego rodzaju odpadków nadających się na paszę oraz gwarantują producentowi opłacalną cenę.
Dystrybucją mięsa i przetworów mięsnych zajmuje się Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego poprzez sieć handlu uspołecznionego zarówno państwowego, jak i spółdzielczego, jak również w większych miastach przez specjalne przedsiębiorstwo pod nazwą Miejski Handel Mięsem (MHM).
Polska eksportuje za granicę (głównie do Anglii) wysoko cenione na zagranicznych rynkach przetwory mięsne, głównie bekony, oraz konserwy takie, jak szynki, ozorki i cielęcinę w galarecie.
Bekony są to połówki tuszy świńskiej bez głowy, przedniej i tylnej nogi odciętej w stawie kolanowym, bez kręgosłupa, kości miednicowej i części mostka. Na bekon nadają się tylko sztuki młode w wieku 6 — 8 miesięcy, o wadze 80 — 90 kg. Po uboju tusze świńskie przeznaczone na bekony są opalane w specjalnym piecu dla dezynfekcji oraz dla nadania słoninie apetycznego wyglądu i smaku. Po dalszych obróbkach (oczyszczeniu), specjalnym uformowaniu wymaganym przez normy ekspertowe bekony są peklowane w przepisowy sposób, a następnie pakowane w tkaninę jutową (po cztery bekony) i zaszywane.
Eksportem mięsa zajmuje się w Polsce specjalne przedsiębiorstwo handlu zagranicznego ,,Animex".